top of page

PARABOOL 0X5

2022, zeven uur durende voorstelling in vier delen op de Academie voor Theater en Dan

concept & regie Jan Wienowiecki scenografie Thomas Maas productie Salomé Richter & Annee Seders spel Sebastián Mrkvicka, Bas van de Ven, Renée de Graaff, Anna Sijbrands, Bitha Babazadeh, Bram Gerrits, Iris Bakker, Piet Kooij, Anne Meijer, Pyke Effern, Roan ten Cate, Bart Veldhoven, Ivan Groenheijde lichtontwerp Roan Lo-A-Njoe dramaturgie Rinke Brans, Midas Baijense decorontwikkeling Bas de Bruijn, Daan Westendorp, Judith van de Pas technische productie Bart van der Marel assistent scenografie Lena Serdjebi met dank aan Allard de Jaager, Annebeth Vlietstra, Arien de Vries, Bart Visser, Boris Mulder, Carmen Bruijns, Chloé Harris, Frits van Driel, Geert Oddens, Gideon de Zwaan, Inass Merzou, Mats van der Hulst, Nyles Glasbergen, Sam de Zeeuw, Sem Oosterhof, Steven van Watermeulen

Deel I

In deel I worden we door de verteller worden uitgenodigd om dit op een onleesbaar Gravities Rainbow van Thomas Pynchon gebaseerde stuk (aldus de jury van de pulizer price), te gaan meemaken. We zijn in Londen alwaar wetenschappers en agenten onder leiding van Pointsman (Iris Bakker) op zoek zijn naar de Amerikaanse agent Tyrone Slothrop (Roan ten Cate). Er blijkt een correlatie te zijn tussen zijn erecties en het neervallen van Duitse V2 raketten. Wat komen zij te weten over deze eigenaardige relatie?

Deel II

Na een heldere zoektocht naar de relatie tussen Tyrone Slothrop en het vallen van de V2 raketten in het eerste deel bevinden we ons in deel twee van Parabool 0x5 plotsklaps in de Franse Riviera. Slothrops' paranoia groeit gestaag terwijl allerlei personages komen en gaan in dit musica-achtige deel. Complotten ontpoppen zich tot onnavolgbare hoogtes, een octopus valt Katje aan (Anne Meijer), een tank rijdt over een feest heen. En waarom was Pirate (Sebastián Mrkvicka) die in het eerste deel toch de hoofdrol leek te spelen dit hele deel niet op komen dagen?

Deel III

In het begin van het derde deel geeft de schrijver enkele tips voor de regisseur die moeite blijkt te hebben met het derde deel: “beste regisseur, causaliteit en logica spelen in de roman nauwelijks een rol, misschien heeft jouw script de dramaturgie van een mozaïek of een droom.” In dit deel ontrekt de logica zich volledig uit het WOII verhaal en wordt het publiek aangeraden dat verhaal dan ook niet meer proberen te volgen. Door de stroom aan tekst en beeld te volgen ontstaat een zekere vrijheid, een overgave aan het moment.

Slothrop lijkt de enige te zijn die niet door heeft dat hij zich in een theater bevindt, waarin alle voorwerpen continu van eigenschap veranderen. Een winkelkar met boom erin is een boot, een koelkast een circus. Acteurs raken langzaamaan gefrustreerder met de verteller en de verteller op zijn beurt met de bewerking van de regisseur. Dit mondt uit in een algehele staking van de acteurs. Kan het vierde deel nog wel door gaan?

Deel IV

In het laatste deel van Parabool 0x5 zijn de acteurs stakende en heeft de verteller besloten dit deel anders op te lossen: of het publiek alstublieft mee kan helpen en enkele laatste teksten zou kunnen voordragen. Slothrop is totaal verloren in de ruimte, het peertje Byron doet diens levensverhaal nog uit de voeten en er blijkt een trailer voor een superhelden film te zijn.

De nu al zeven uur besproken raket 00000 wordt uiteindelijk toch nog onthuld wanneer Gotfried (Pyke Effern) door Blicero (Jan Wienowiecki) de lucht in wordt geschoten. Daarna als laatste beeld blijven de verteller en Slothrop gedesillusioneerd achter in de lege ruimte.

bottom of page